Načítám Akce

• akce již proběhla.

České a světové perly ve Staré Ľubovni

30. září 2021 @ 17:00 - 18:30

České a světové perly pro housle a klavír
Jaroslav Šonský a Daniel Wiesner, duo s mezinárodním puncem

Že čeští umělci rádi vystupují na Slovensku a naopak, je dávno známý fakt. Ale po nedávné velmi dlouhé pauze, zaviněné koronavirovou pandemií, je radost z této možnosti ještě znásobená. Vynikající český houslista Jaroslav Šonský, žijící trvale ve Švédsku, je nositelem ocenění Gratias Agit za propagaci české hudby v zahraničí. S vyhledávaným klavíristou z Prahy Danielem Wiesnerem měli na festivalu Dny české kultury v Košicích vystoupit již loni. Jejich koncert však byl nejprve přeložen a pak zrušen. Oba s velkou radostí proto uvítali pozvání na festival pro letošní rok, ke kterému se podařilo připojit i předcházející koncert v Popradu. Jaroslav Šonský, nositel ocenění Gratias Agit za propagaci české hudby v zahraničí, je košickému publiku již dobře znám. Jeho první vystoupení s francouzskou pianistkou Sylvaine Wiart se uskutečnilo už v roce 2014, následně v roce 2016 a ještě i 2018 na festivalu dirigoval svůj smyčcový soubor Martinů Strings Prague. Všechny koncerty měly u posluchačů vřelé přijetí. Skvělé publikum vždy umělce potěší a vytvoří atmosféru pro ještě lepší umělecké výkony, a na tuto atmosféru se Jaroslav Šonský i s Danielem Wiesnerem, který v Košicích vystoupí poprvé, velice těší.
V programu dua uslyšíte skutečné perly českého repertoáru pro housle a klavír z odkazu největších mistrů. S nimi zazní hned na samém začátku jako úvodní skladba dílo italského barokního velikána Antonia Vivaldiho – Sonáta D dur (in Re). Následovat bude Sonáta h moll pro housle a klavír v romantickém stylu, dílo Oskara Nedbala. Tento velmi nadaný žák Antonína Dvořáka na pražské konzervatoři se později po celé Evropě proslavil především svými operetami a balety. Dosud ojediněle uváděné Nedbalovo komorní dílo se teprve nyní dostává do popředí zájmu a mezi ním nad jiné skladby vyniká svojí virtuozitou, vášnivostí a romantickým stylem právě Sonáta h moll. Jaroslav Šonský je jedním z mála interpretů, kteří mají Nedbalovu sonátu v repertoáru, a s velkým úspěchem ji uvedl již mnohokrát nejen v Česku, ale i v Německu, Francii nebo ve Švýcarsku. Jejím uváděním s Danielem Wiesnerem dokazují, že skladba právem patří mezi velké světové sonáty pro housle a klavír Beethovenovy, Brahmsovy a dalších mistrů.
Druhou půli koncertu pak otevřou dvě dua Bedřicha Smetany Z domoviny, jimiž skladatel obdivuhodně vyjádřil lásku ke své rodné zemi, a která jsou takto mezi komorními skladbami obdobou symfonické Mé vlasti. Do počátku 20. století se přeneseme s Josefem Sukem, dalším Dvořákovým žákem, v jeho bravurních „Čtyřech skladbách“ a na závěr zajiskří virtuosní Mazurek samotného Mistra Antonína Dvořáka. Nenechte si ujít příležitost k seznámení s těmito perlami české komorní hudby.

Datum:
30. září 2021