Kdo přišel 9. září 2021, očkovaný proti koronaviru a „zarouškovaný“, na čtvrteční společenský klub podívat se na malou, ale velmi milou vernisáž akvarelových obrazů členů Českého spolku v Košicích AKVARELY 2021, musel ji jen pochválit. Na výtvarném semináři v penzionu Sivec v červnu 2021 vytvořili snaživí účastníci plenéru nejen krásné akrylové obrazy krás naší přírody, ale také menší akvarely, kterými by se mohli pochlubit na výstavě. Po dopracování doma jsme mohli na výstavě v klubovně Českého spolku představit na čtyřicet akvarelů formátu A4 a A5.
Na vernisáž výstavy těchto akvarelů, která je součástí projektu Česká kultura v malém, přišlo patnáct návštěvníků. Bylo cítit, že obrazy chválí upřímně. Proč by taky ne? Bylo to zaslouženě. Opakuji slova garanta projektu Jirky Gregorka: „My, tvůrci těchto obrazů, jsme skromní. Nepřirovnáváme se ke zkušeným výtvarníkům, ale pokud se nám dílo podaří, jsme také zdravě sebevědomí.“
Při uvedení výstavy garantka společenského klubu Miluše Babjáková účastníkům představila a ukázala kresby dvou rozdílných zástupkyní české ženské kresby první poloviny 20. století – Zdeny Braunerové, jejíž akvarely jsou velmi milé a ceněné. A Toyen, členky pokrokové kulturní skupiny Devětsil, jejíž obrazy mají dnes nepředstavitelnou hodnotu. Účastnici si tak rozšířili povědomí o jedné české ženské malířské generaci.
Velmi nás potěšilo, že mezi nás přišel i pan Jirka Novotný s manželkou, jemuž jsme drželi palce při překonávání zdravotních obtíží. Po delší pauze, kdy jsme se v klubu nemohli scházet, jsme setrvali v příjemné a plodné debatě déle než obvykle. Dobře se nám sedělo a ani se nám nechtělo domů.

Miluše Babjáková, Jiří Gregorek
foto Eva Reitznerová, Jiří Gregorek