Dovoľte, aby som vám priblížil môj študentský pobyt v šesťdesiatych rokoch vo vtedy nazývanej „Černé Ostravě“. Ak mám porovnať celkovú atmosféru silne popolčekom znečisteného mesta so súčasným zeleným mestom na Morave, je to úžasný rozdiel. Napríklad, ak som mal celý deň prechodený v poltopánkach, boli plné popolčeka a ponožky i nohy boli čierne, ako celé mesto. Život bol veselý, ale stále naplnený študentskými i vojenskými povinnosťami.
Pretože som bol študentom Strojníckej fakulty VŠB, v priebehu prázdnin, počnúc prvým končiac štvrtým ročníkom, fáral som až na dva mesiace do Veľkodolu Stalin. Pracoval som ako razič chodieb, čo bola veľmi ťažká práca. Používala sa zastaraná strojná technika, ktorú sme zhodou okolností videli na exkurzii v dole Landek. Platilo vtedy používané heslo: „Ja som baník, kto je viac?“ Už vtedy bolo v meste až päť väčších obchodných domov. Existovala zábavná „Černá louka“, ktorá bola naozaj čierna, fotbal hral prvoligový Baník Ostrava na škváre, a pod. V množstve väčších kaviarní, barov a reštaurácií pulzoval čulý denný i nočný život. Pre nás študentov úžasná životná skúsenosť. Pomáha mi doteraz prekonávať životné prekážky, väčšie problémy a preto hľadím na svet s elánom a životným optimizmom.

Ervín Slama

Podzimní akademie - archivKrátka spomienka na Ostravu