Nabízím vám tip na posezení u kávy, čaje a sklenky lahodného vína z vinohradů jižní Moravy.
Jedna z rozluček se starým rokem 2022 pro některé z nás proběhla 15. 12. netradičně. V útulném zákoutí ve středu města. Sešli jsme se ti, co různými zpôsoby pomáhají v činnosti společenského klubu Českého spolku v Košicích.
V severní části Starého Města, opravdu pár kroků od kina Úsměv pod starými obnovenými hradbami je nově otevřená moravská vinárnička Hruška. Před pár lety mezi vybudovaným komplexem obytných domů bylo otevřeno i malé náměstíčko, zvané Kasárenské. V těchto místech stály od roku 1726 Velká městská kasárna, jedny z prvních na území Habsburské monarchie. Císařské vojsko zde bylo umístěno, aby chránilo Horní bránu. (To kasárna u Dolní brány stála již v roce 1713, patřila městu a chránila jej z druhé strany.) V tomto historickém, romantickém, tichém prostředí se nachází vinárnička. Nejdříve jsem byla zkritizována – kam to lezeme? – abych nakonec sklidila pochvalu, že jsem to dobře vymyslela.
Připili jsme vynikajícím moravským vínem, při moravské hudbě, na zdar minulému a příštímu roku. K vínku jsme ochutnali bagetky s různými paštikami. Příjemně se nám tu sedělo a vyprávělo o všem možném. Přes poezii J. Seiferta, K. J. Erbena a J. Nerudy jsme se přenesli do Vánoční atmosféry. Nechyběly ani obrázky na motivy Vánočních hodů od J. Lady. S obdivem jsme sledovali Jirku Gregorka, jak zpaměti přednáší Nerudovu Baladu rajskou. Klobouk dolů!
V předchozím období pandemie a strach z onemocnění bránily v tom, aby účastníků čtvrtkových setkání v klubu bylo více. I když jsou předpovědi různé, věříme, že návštěvníci si zase najdou cestu mezi nás. Dostat se mezi lidi, poslechnou si zajímavý program, promluvit si s přáteli o všem možném – to určitě přispěje ke zlepšení nálady.
Tak na viděnou někdy ve čtvrtek v klubu!

Miluše Babjáková
foto: Jiří Gregorek