Krásné letní počasí letošního září zlákalo množství našich členů a příznivců na 15. setkání české menšiny a jejich příznivců v Žiarské dolině, v krásných slovenských horách – Západních Tatrách a uctění památky obětí těchto hor v sobotu 17. září 2011. Účastníků bylo opravdu hodně. Už tradičně autobus na nádraží v Liptovském Mikuláši čekal na naše turisty z Považí, aby je odvezl do ústí Žiarské doliny. Ze Žiliny letos přišlo méně účastníků, ale mezi nimi asi nejstarší účastník 88 letý pan Ing. Protivínský. Turisté z Martina jako vždy počtem účastníků nezklamali. Samozřejmě, že domácí z Liptova byli zastoupeni v hojném počtu. Z východního Slovenska – z Košic přijel plný autobus turistů a letos poprvé mezi nás zavítali autobusem i Češi ze Staré Lubovně.
Sešlo se nás tedy více než sto. V ústí doliny nás už tradičně přivítala řízná dechovka, takže nástup do doliny byl veselý. Určitě se potěšili i návštěvníci, kteří nepatřili k nám. Aby jim při výstupu vyhrávala dechovka, to se stává málokdy.
Naše účastníky záměrně nazývám turisty. Ona to není lehká cesta vyšlapat 6 km do sice mírného, ale stále prudšího kopce. Před vámi se dlouhou dobu ukazuje krásná Žiarská chata. Ta se časem stále přibližuje, ale vy ne a ne tam už být. A všichni víme, že naši členové už nepatří k těm nejmladším, ale turistický duch Čechů se nezapře.
Po občerstvení na chatě – kotlíkový guláš, česnečka, čočková polévka, ale určitě i něco na zahřátí – jsme se shromáždili nad chatou na symbolickém hřbitově. Počáteční hlas trubky pod majestátním Baníkovem, báseň paní Žákovičové z Liptovského Mikuláše, slavnostní řeč tajemnice Českého spolku na Slovensku paní Babjákové to vše navodilo atmosféru k uctění památky obětí Západních Tater. Kolektivní zazpívání písní „Ó, hřebíčku zahradnický“ a „Čechy krásné, Čechy mé“ umocnilo vzpomínání a nenechalo jediného účastníka lhostejného. Před námi stál velký dřevěný kříž se zvonem a kolem něj 122 pomníčků obětí těchto krásných hor. Po položení kytic a kahánků slavnostní program ukončil předseda Českého spolku na Slovensku Ing. Pavel Doležal poděkováním organizátorům a všem účastníkům za návštěvu a za zdolání náročného pochodu dolinou.
Z krásné loučky pod hřbitovem uprostřed hor se opravdu nikomu nechtělo odejít. Tvořili se debatující skupinky. Čechům z Liptova to nedalo a v klíně majestátných hor si zazpívali pár českých písniček. Ti zdatní se pustili ještě výše do hor – k vodopádu pod Baníkovem. Ale nebyli to jen ti mladší jak ukazují fotografie.

Cesta dolů byla sice lehčí, ale museli jsme se často otáčet a dívat se na krásné hory, které v tento den byly skutečně výstavní. Nemohli jsme se nabažit této krásy.
Ti, co se akce letos nezúčastnili, mohou litovat. Málokdy se tak počasí a setkání vydaří. Ale doufejme v příští rok a těšme se na shledání. Fotografie z letošního setkání Vás určitě zlákají.

Miluše Babjáková
foto: Pavel Krauz z ČS Košice a Svatopluk Pach z ČS Žilina