Sté výročie Československej republiky je príležitosťou pripomenúť si osobnosti, ktoré stáli pri jej zrode. Jednou z nich je Tomáš Garrigue Masaryk, jej spoluzakladateľ a prvý prezident. Pracovný i súkromný život najznámejšieho československého štátnika predstavuje výstava T. G. Masaryk vo fotografii.
Prvý československý prezident T. G. Masaryk patril medzi osobnosti, ktoré sledovali objektívy fotoaparátov takmer na každom kroku. Zachytávali ho profesionálni fotografi, blízki osobní priatelia a na jeho cestách a verejných vystúpeniach tiež mnoho neznámych ľudí. Vznikli tak tisícky snímok, ktoré zaznamenávali nielen jeho pracovný, ale aj súkromný život. Najznámejšie z nich sú publikované v knihe Masaryk vo fotografii, ale dochovalo sa aj mnoho fotografií verejnosti dosiaľ neznámych.
Putovná výstava T. G. Masaryk vo fotografii, ktorú hostí Slovenské národné múzeum v Martine – Múzeum kultúry Čechov na Slovensku do konca apríla 2018, prezentuje prostredníctvom fotografií zo zbierkového fondu Múzea T. G. Masaryka v Lánoch osobnosť prvého prezidenta, jeho rodinu, priateľov a spolupracovníkov. Výstava tiež približuje významné udalosti Masarykovho života, jeho cesty po republike aj do zahraničia, ale tiež pobyty v Lánoch a ďalších obľúbených miestach.

Múzeum kultúry Čechov na Slovensku
Moyzesova 11, 036 01 Martin
Tel.: +421 43 245 61 11

Vstupné
1 € – dospelí, 0,50 € – deti, študenti a dôchodcovia,
voľný vstup: držitelia preukazov: ICOM, Zväzu múzeí na Slovensku, ZŤP, Asociace muzeí a galerií ČR, novinársky preukaz, deti do 6 rokov, deti z detských domovov

Každú prvú nedeľu v mesiaci je vstupné do múzeí a galérií v zriaďovateľskej pôsobnosti MK SR bezplatné.

Regionální České spolkyČeský spolek MartinTomáš Garrigue Masaryk vo fotografii