Většina členů našeho Českého spolku v Košicích má své rodiště za řekou Moravou. Slovensko je však pro ně už druhým domovem. Rukou osudu nebo jak se říká – měli to napsáno v knize osudu – se dostali do Košic. Košice se staly domovem jejich rodiny, zde bylo a je jejich pracoviště, tu žije kolem nich mnoho známých a přátel.
Kolem jednoho člena bylo po dobu 40 let hlavně hodně mladých lidí, a to členů Dechového orchestru mladých. Za tu dobu se jich hodně vystřídalo, ale náš člen

Jiří Novotný

je pro tento orchestr zapálen stále. Celých neuvěřitelných 40 let.

Jiří Novotný se narodil v roku 1936 v Lomnici nad Popelkou v okrese Semily. Do hudební školy začal chodit od 10 let, ovšem vztah k hudbě získal už dříve od otce, který hrál na křídlovku. Chuť muzicírovat ho přivedla v roce 1950 do Vojenské hudební školy Víta Nejedlého v Praze. První krok na Slovensko –  toto dílo osudu – přišel v roce 1951, kdy škola byla převelena do Spišského Podhradí. Zde v roce 1954 ukončil školu a v hodnosti četaře nastoupil k Posádkové hudbě do Košic. V roce 1961 se rozhodl pro studium na Konzervatoři v Košicích a toto studium ukončil na absolventským koncertem.  V roce 1964 byl přijat konkurzem  jako první interní učitel na Lidovou školu umění v Košicích na Sverdlovově  ulici., roku 1972 byl uveden do funkce zástupce ředitele. A tu v letech 1970 – 1971 založil  Žákovský dechový orchestr, později přejmenovaný na Dechový orchestr mladých.

Je jistě potěšující, že tento člověk žijící hudbou a k lásce k ní vychovávající mládež, žije mezi námi. Dnes, když mnozí si lámou hlavu s trávením volného času mladých lidí, při pohledu na tento soubor pesimizmus mizí. A právě na tom má zásluhu náš člen Jirka Novotný (tak ho nazývají jeho přátelé ze souboru). Návštěvníci společenského klubu, kteří se scházejí na čtvrtečních besedách jej poznají jako častého posluchače, ale i jako příjemného, skromného pána, který vede přednášky o českých hudebních skladatelích.

Letos se velkým mezinárodním koncertem oslavilo v Domě umění 40 let vzniku Dechového orchestru mladých. Jiří Novotný byl od vzniku tohoto souboru jeho uměleckým vedoucím a dirigentem a za tu dobu orchestr získal nejvyšší ocenění na celonárodních soutěžích a festivalech. V roce 1992 získal Mimořádné uznání za pochodové show na 35. mezinárodním festivalu Kmochův Kolín. Orchestr se také zúčastnil na mnohých mezinárodních soutěžích.  My starší si určitě pamatujeme častá vystoupení tohoto souboru v hudebním pavilónku v Petrovovom parku a později v rámci Košického hudebního léta na Dolní bráně. Mladí zpříjemňovali život města. V devadesátých letech programy zpestřili mažoretky.

Také Jiří Novotný získal významné ceny za práci s Dechovým orchestrem mladých, ale jak říká on, jeho největší radostí je, že orchestr dodnes reprezentuje město Košice a je jediným takovým tělesem na Slovensku.

Miluše Babjáková
Společenská kronikaNenápadný jubilant